[...] w diecie jak najmniej powodują m.in. wzrost „złego" cholestesrolu co zwłaszcza się tyczy osób starszych lub w sile wieku, powoduję również zmiany miażdżycowe oraz powstają wolne rodniki w procesie ich spalania(nasyconych tłuszczy kwasowych), - jednonienasycone kwasy tłuszczowe głównym jej przedstawicielem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych [...]
[...] w diecie jak najmniej powodują m.in. wzrost "złego" cholestesrolu co zwłaszcza się tyczy osób starszych lub w sile wieku, powoduję również zmiany miażdżycowe oraz powstają wolne rodniki w procesie ich spalania(nasyconych tłuszczy kwasowych), - jednonienasycone kwasy tłuszczowe głównym jej przedstawicielem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych [...]
[...] oraz hormonów kory nadnerczy, niezbędna w procesie przyswajania żelaza, wykazuje właściwości bakteriobójcze, wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego, neutralizuje wolne rodniki. Witamina D - odpowiada za odpowiedni stan kości oraz uzębienia, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i proces skurczu mięśni, pobudza wchłanianie wapnia i [...]
[...] W wyniku napowietrzania się smażonego tłuszczu dochodzi do powstania niestabilnych nadtlenków, które dalej ulegają rozpadowi na wysokoenergetyczne i niezwykle agresywne wolne rodniki. Te szybko reagujące cząstki zaczynają atakować pozostałe nienaruszone kwasy tłuszczowe i czynią z nich kolejne wolne rodniki. Podczas rozpadu nadtlenków [...]
[...] za rozpad tkanki mięśniowej, może działać tylko w bardzo kwaśnym środowisku. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne ? pomaga zwalczyć, niebezpieczne dla zdrowia, wolne rodniki. Dodatkowo zapobiega szeregowi szkodliwych efektów powstających z powodu utleniania podczaswysiłkowego. Pomaga chronić serce ? zarówno w sposób bezpośredni, [...]
[...] wzroku, uodparnia przeciwko chorobom dróg oddechowych, dba o mocne kości, zdrowe zęby, skórę i włosy, a także odnowę komórek i konserwację błon biologicznych, neutralizuje wolne rodniki, pomaga przy leczeniu trądzika, wrzodów trawiennych i nadczynności tarczycy kurze ślepota, sucha, zrogowaciała, łuszcząca się skóra, złuszczająca się błona [...]
[...] z których olbrzymie znaczenie w sensie działania przeciw miażdżycowego i nie tylko, mają tzw. antyutleniacze (witaminy A, C, E, flawonoidy i inne substancje likwidujące wolne rodniki). Szczególnie polecane są warzywa czerwone, takie jak pomidory czy papryka, zawierają one bowiem prowitaminę A, czyli betakaroten - ważny antyoksydant. Z racji [...]
[...] oraz hormonów kory nadnerczy, niezbędna w procesie przyswajania żelaza, wykazuje właściwości bakteriobójcze, wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego, neutralizuje wolne rodniki. Witamina D - odpowiada za odpowiedni stan kości oraz uzębienia, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i proces skurczu mięśni, pobudza wchłanianie wapnia i [...]
[...] który skórze nadaje elastyczność i młody wygląd. Witamina C jest także niezbędna organizmowi w procesach neutralizacji leków i trucizn. Karotenoidy warzywne zmiatają wolne rodniki w organizmie i nie dopuszczają do uszkodzeń komórek. Witamina A, która powstaje w organizmie z beta-karotenu, gwarantuje prawidłowy wzrost organizmu. [...]
[...] W wyniku napowietrzania się smażonego tłuszczu dochodzi do powstania niestabilnych nadtlenków, które dalej ulegają rozpadowi na wysokoenergetyczne i niezwykle agresywne wolne rodniki. Te szybko reagujące cząstki zaczynają atakować pozostałe nienaruszone kwasy tłuszczowe i czynią z nich kolejne wolne rodniki. Podczas rozpadu nadtlenków [...]
[...] organizmie, bierze udział w procesie podziału komórek, współuczestniczy w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek, szczególnie ważny dla kobiet, Antyoksydanty i wolne rodniki w organizmie Sekret nieustającej młodości może być ukryty nie tylko w pigułce, ale także w warzywach! Szpinak zawiera w sobie czynniki zwane antyoksydantami [...]
[...] przeciwzakrzepowe. Zawarte w niej jednonienasycone kwasy tłuszczowe działają przeciwmiażdżycowo. Oliwa dostarcza też witaminy E - antyoksydantu, który neutralizuje wolne rodniki. * Ryby - to źródło dobrze przyswajalnego białka. W rybim mięsie jest też wiele wapnia i fosforu, potrzebnych, by utrzymać kości w dobrym stanie, oraz cenny [...]
Mamy okres zimowy.........przeziębienia, grypa, ogólnie infekcje szczególnie górnych dróg oddechowych to rzeczy z którymi wszyscy musimy się liczyć w tym czasie szczególnie. Najlepiej zapobiegać im i nie dopuszczać do zachorowania. Profilaktyka jest nie tylko tańsza od leczenia infekcji, pozwala sportowcowi na uniknięcie zbędnych spadków formy. [...]
[...] za rozpad tkanki mięśniowej, może działać tylko w bardzo kwaśnym środowisku. # Wykazuje właściwości antyoksydacyjne - pomaga zwalczyć, niebezpieczne dla zdrowia, wolne rodniki. Dodatkowo zapobiega szeregowi szkodliwych efektów powstających z powodu utleniania podczas wysiłkowego. # Pomaga chronić serce - zarówno w sposób bezpośredni, [...]
[...] ilości argininy - związku nasilającego wydzielanie tlenku azotu, który wpływa na poprawę przepływu krwi, co jest istotne dla prawidłowego wzwodu. Arginina ponadto wyłapuje wolne rodniki, zapewnia właściwą lepkość krwi i jej dopływ do organów płciowych, a także podnosi liczebność i ruchliwość plemników. Arginina stanowi 80 proc. białka płynu [...]
[...] prawidłowo - produkują i uwalniają insulinę. Jednak drastyczne przecukrzenie krwi zagraża zdrowiu i życiu, ponieważ komórki trzustki nie tracą czasu na wytwarzanie i powolne uwalnianie insuliny - rozpadają się i błyskawicznie wyrzucają zmagazynowane zapasy hormonu. Nadmiar glukozy niszczy komórki trzustki, które z upływem lat tracą zdolność [...]
Czym właściwie są te wolne rodniki? Otóż nazywamy tak wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian metabolicznych. Ich obecność ma związek z mechanizmami obronnymi, ale nadmiar ich zdecydowanie szkodzi. Wolne rodniki obdarzone są ładunkiem ujemnym i dążą do połączenia z cząsteczką dodatnią, a przebieg tej [...]
[...] prawidłowo - produkują i uwalniają insulinę. Jednak drastyczne przecukrzenie krwi zagraża zdrowiu i życiu, ponieważ komórki trzustki nie tracą czasu na wytwarzanie i powolne uwalnianie insuliny - rozpadają się i błyskawicznie wyrzucają zmagazynowane zapasy hormonu. Nadmiar glukozy niszczy komórki trzustki, które z upływem lat tracą zdolność [...]
[...] anabolizm). L-Lizyna - musi być dostarczana z pożywienia ponieważ nasz organizm nie jest w stanie jej syntezować. Wykazuje właściwości przeciwutleniające (niszczy wolne rodniki) a tym samym pomaga zwalczać choroby, pomaga podnieść poziom Hormonu Wzrostu, obecna przy budowie Kolagenu, wchłania Wapń i poprawia koncentracje umysłową. [...]
[...] biologicznie aktywnej siarki i wchodzi w skład wielu preparatów dla sportowców. MSM stabilizuje błony biologiczne, dzięki czemu spowalnia rozpad uszkodzonych komórek, zmiata wolne rodniki oraz tłumi stan zapalny. Substancja ta jest szczególnie skuteczna w przypadku uszkodzeń oksydacyjnych i zapalnych związanych z wysiłkiem fizycznym. MSM [...]